Gratis?

Met regelmaat krijg ik een vraag over ‘gratis foto’s’. Iemand wil foto’s gebruiken, professioneel, maar heeft heel weinig of geen budget. Wat jammer, denk ik dan. Dat je anno 2018 fotografie moet gebruiken in je communicatie, maar dat er geen budget is om goed beeld aan te kopen of te laten maken.

Uiteraard help ik met het vinden van een antwoord op de vraag. Er zijn websites waar je, volgens bepaalde regels, beeld vandaan kunt halen zonder kosten: stockbeeldbanken, mediapagina’s van bedrijven en organisaties, overheidsarchieven, musea, en meer. Ik bepleit altijd een paar zaken:

  • regel het gebruik netjes en houd je aan de regels.
  • jat NOOIT foto’s; plaats NOOIT stiekum.
  • Google is een zoekmachine; geen beeldbank. Ga altijd terug naar de bron en check de rechten.
  • doe altijd aan bronvermelding.
  • bij twijfel over rechten: NOOIT gebruiken.Maar bovenal:
    Pleit bij je opdrachtgever, je baas, je collega’s voor een ruim budget voor fotografie. We leven in een wereld waarin beeld zo bepalend is. We leven en denken meer en meer in beelden. Maar die beelden moeten wel gemaakt worden. Door mensen die er voor geleerd hebben, die zich er in hebben ‘bekwaamd’, die er van leven. En die een eerlijk en faire beloning verdienen voor al het moois dat zij maken en dat wij gebruiken.